AUGUSTUS 2023 – THEMA: HET REGIMENT

AUGUSTUS 2023 – THEMA: HET REGIMENT

Door: Bgen Bart Klaren (Wapenoudste) en Kol Collin van Loon (Regimentscommandant)

Volgend jaar vieren we als Regiment Verbindingstroepen onze 150e verjaardag. Dat wil zeggen dat we 150 jaar aan historie met ons meedragen. We hebben ons afgelopen 150 jaar aangepast aan veranderingen en technologische ontwikkelingen op ons vakgebied; van postduif via zoeklichten en Zodiac tot Titaan.
Met de visie Verbindingsdienst in ons achterhoofd zijn we de weg ingeslagen om nog minstens 150 jaar voorop te lopen en beslissend te zijn in onze krijgsmacht met de steeds snellere ontwikkelingen en veranderingen. Maar laten we niet te ver vooruit kijken. Komend jaar wordt een mooi en memorabel jubileum dat prachtig samengaat met ontwikkelingen in en vernieuwingen van de krijgsmacht en IT.

De toekomst voor ons Regiment is zeer interessant. De ontwikkelingen op technologisch gebied gaan snel, de financiële middelen voor defensie zijn enorm toegenomen en een aanzienlijk deel van dat geld gaat naar ons vakgebied: Informatietechnologie. De krijgsmacht IT staat voor een enorme veranderopgave om toekomstbestendig te kunnen zijn. Het is echter niet alleen technologie die ingevoerd wordt, er zullen ook wijzigingen nodig zijn in onze wijze van werken, onze wijze van optreden, de manier waarop onze organisatie is opgebouwd en samengesteld. Bij dat laatste ligt nu juist een  grote uitdaging: voldoende personeel met de juiste kennis vinden.

We kijken niet alleen naar de toekomst, maar ook naar het nu. Er vinden nu al belangrijke ontwikkelingen plaats, zoals de vervanging van de IT-infrastructuur, de vervanging van SAP, ontwikkelingen binnen FOXTROT of het nadenken over Information Manoeuvre. Ook komen er meer en nieuwe wapensystemen met een grote IT-component en investeert de krijgsmacht fors in de verdere digitalisering en inrichting van informatiegestuurd optreden.

Het belang van IT blijft dus snel toenemen. De beslissing van het gevecht wordt immers steeds meer bepaald door snelheid en een betere informatiepositie dan de opponent. De situatie in Oekraïne wijst ons hier dagelijks op. De visie Verbindingsdienst die in 2021 verscheen, heeft dat heel goed onder woorden gebracht: wij moeten beslissend zijn in het digitale domein! De visie geeft hierin richting.

Lees deze visie er daarom gerust nog eens op na.

(Foto: Airborne Wireless set No 22 uit 1942 en de postduif / Pegasus Memorial – Ranville (FR))

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.