un-signal-battalion-300x169-modified

Geschiedenis

KORTE GESCHIEDENIS VAN 1 (NL) UN SIGNAL BATTALION

Als gevolg van VN resolutienummer 743 van 21 feb 1992 werd door de Nederlandse regering een Verbindingsbataljon ter beschikking gesteld van de VN om de verbindingen t.b.v. de UNITED NATIONS PROTECTION FORCE (UNPROFOR) in het voormalig Joegoslavië te verzorgen.

Op 26 februari 1992 ontving Commandant 101 Verbindingsgroep de formele opdracht dit bataljon te formeren. Door  C- 101 Verbindingsgroep werd Staf 108 Verbindingsbataljon te Garderen  aangewezen om deze taak uit te voeren.

De taak van het bataljon zou gaan bestaan uit het installeren, bedienen, en in bedrijf houden van een strategisch communicatienetwerk t.b.v. UNPROFOR. Dit hield in:

  1. Het verzorgen van de verbindingen van het hoofdkwartier UNPROFOR naar de   Sectorhoofdkwartieren;
  2. Het verzorgen van de verbindingen van de Sectorhoofdkwartieren naar de binnen de Sector ingedeelde infanteriebataljons.

Met steun van personeel en materieel van andere KL-eenheden werd in een tijdsbestek van krap 3 weken het bataljon operationeel. In maart 1992 vertrokken drie verkenningsgroepen.

De hoofdmacht vertrok in twee slagen:

  • op 1 april 1992 vertrok een lange goederentrein met de voertuigen, inclusief chauffeurs en op 2 april 1992 vertrok vanaf de Genm Kootkazerne het overig personeel in zes touringcars richting Zagreb.
  • Vanuit Zagreb vertrokken op 3 april de diverse detachementen bestemd voor de vijf sectoren naar: NOORD, ZUID, OOST, WEST en SARAJEVO. Op Kamp Pleso bij het vliegveld van Zagreb werd een logistieke basis ingericht, terwijl de bataljonsstaf zich bij staf UNPROFOR  te Sarajevo voegde.

De missie confronteerde  de deelnemers met zeer bijzondere en aangrijpende incidenten met talloze burger- en militaire slachtoffers aan de zijde van de strijdende partijen en de burgerbevolking. Ook viel er een slachtoffer aan Nederlandse zijde. De emotionele nasleep heeft voor velen een onuitwisbare invloed op hun leven gehad.

De ondersteuning van UNPROFOR werd uiteindelijk beëindigd in 1994. Circa 2200 mensen  hebben in die tijd aan de missie deelgenomen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.